Escola patrimoni

Tenim molt a compartir.

La nostra ja llarga experiència en la conceptualització, gestió, producció, comunicació i mobilització del patrimoni des de la cultura i la cultura en el rural, ens empenta a obrir l’escola des del que hem aprés, practicat i comprés observant altres experiències de creatius, espais, professionals i les aportacions de ciutadans.

Molts ens constaten que la nostra opció per situar els ciutadans en el centre de totes les decisions i interpretar el romànic des del pensament i les arts contemporànies, aporta innovació de reinvenció al patrimoni cultural català a comarques. I també aporta salt qualitatiu i creatiu als espais per la cultura d’aquests territoris, sovint rurals.

L’escola l’obrim amb la cooperació de Tarraco Viva, que per a nosaltres i molts, és un model a seguir en la dinamització ciutadana del patrimoni i la cultura.


Programació de seminaris

Poc és molt.

L’escola presenta al llarg de cada any dos seminaris, un dedicat al patrimoni i un altre als espais culturals comarcals, amb modalitats presencials, digitals o mixtes.

1. Primavera 2025
El turisme al patrimoni cultural és secundari: l’important és la visió. 
Magí Seritjol, director de Tarraco Viva

2. Tardor 2025
Conceptualització, gestió i comunicació d’espais per la cultura des de petites i mitjanes organitzacions públiques i associatives: un salt diferent. 
Toni Puig, coordinador CivitasCultura


Convocatòries especials

Àgores de debats, propostes, tallers, iniciatives innovadores... que aporten visió, idees, estratègies o comunicació d’atractivitat al patrimoni i a la cultura comarcal.

Tardor 2024-primavera 2025
Dissenyem pel futur els absis romànics del Berguedà. 
Taller per alumnes d’instituts i escoles de la comarca amb exposició final de projectes des de la convocatòria de Mirada Jove, en col·laboració amb l’empresa Paulig i el Centre de Recursos Pedagògics de la comarca.

Hivern 2025
Diàlegs amb el romànic.
Conjunt de conferències amb motiu de la Biennal Romànic Berguedà amb una llarga tradició de temes apassionants i valoració de públics.
Programa en preparació.

Primavera 2026
El Patrimoni Cultural Ciutadà Innova: repensem el nostre patrimoni des de la xarxa que tenim a les comarques. 
Congrés en preparació.


Recursos pedagògics escolars

Som hereus del romànic!
El nostre país es gesta en la renovació cultural romànica que els alumnes de de les escoles i instituts han no només de conèixer i comprendre: han d’experimentar directament perquè el romànic és mirada i és sensibilitat que parla de tu a tu.

El monestir de Sant Llorenç i la Xarxa Romànic Viu del Berguedà hi trobareu una constel·lació d’espais i de propostes d’experiències adaptades a cada grup d´alumnes i a cada escola i institut.

Tardor 2025
Presentació del catàleg d’experiències.


Cartes obertes de suggeriments

Propostes sorgides dels seminaris i les convocatòries que l’escola creu que cal difondre per encetar converses i millor aspectes del patrimoni i la cultura a les comarques.

 

Carta 1
Dissenyem els futurs absis romànics del Berguedà: experiència educativa

Una comarca educadora s’ha d’implicar, des de les seves diferents organitzacions governamentals, educatives, empresarials culturals... en la tasca imprescindible de transmetre  als joves alumnes la llarga tradició de la que és hereva d’una manera activa, grupal, amb creativitat contemporània.

Aquesta és la proposta exemplar del projecte de Mirada Jove que pel curs 2024-25 opta, des del grup de professors i mestres de la xarxa educadora, per fer conèixer la centralitat de la civilització romànica en el naixement i l’estructuració de la comarca on els nois i nois viuen i volen conviure: l’escola s’hi implica amb professionalitat, didàctica, creativitat, tot potenciant la reflexió del que eren i son els absis, els seus valors, com estaven pintats...perquè els grups d’alumnes d'un institut o escola, en taller creatiu, els adaptin als seus gustos creatius per futurs compartits.

Tant de bo altres comarques feu coses semblants.