Monestir de Santa Maria de Lillet

Santa Maria de Lillet, a La Pobla, és un dels grans monestirs del Berguedà, amb una situació geogràfica única: davant del Pedraforca! Te una història mil·lenària, una restauració que facilita contemplar-lo des de l’altura i una ressonància d’estils d’art que impressiona. Ara torna per afegir art d’ara a l’art que arranca des del pre-romànic.

Lillet ara amb les arts d’ara!
Santa Maria de Lillet ha optat per l’art des de la consagració de la primera església preromànica ara fa 1.187 anys. Després el monestir s’ha reconstruït des del romànic, el neoclàssic o el barroc. Ara obra les seves portes a l’art contemporani que, des de la memòria, planteja present creatiu i futur obert a la civilitat solidària.

Submergiu-vos en l’art d’ara que respira un nou sagrat civil per impulsar a una relació d’amistat amb la terra i una solidaritat sense fronteres amb tothom.
I no tingueu pressa: el temps de l’art no és el dels mòbils i els rellotges.

© Joan Horrit Viladomat

Història

Gairebé 1.200 anys d’història com a marc per l’art d’ara!
Benvinguts i benvingudes a Lillet!
Els homes i les dones des de sempre necessitem relacionar-nos, ens sabem finits, sentim que podem fer el bé i també el mal, i perquè ens experimentem com inacabats, constantment desitgem.

Des del desig, imaginem futurs esperançats a partir de fer-nos preguntes personals i col·lectives que busquen respostes sobre la mort i el seu desprès, d’on venim, la violència i la malaltia, la felicitat o l’univers i Deu.

Per fer-nos aquestes preguntes des de d’imaginació del cor i compartir respostes, des de temps immemorials hem buscat espais en la naturalesa o els hem construït: en diem espais sagrats.

©Joan Horrit Viladomat

La primera església de Lillet la consagra el bisbe d’Urgell el 833: l’acte de consagració és un dels documents més antics conservats i un dels primeres d’aquests actes a Catalunya.
És l’església del castell dels Lillet/Mataplana.

El 1086 tenim la primera notícia de la comunitat monàstica que el comte Guillem de Cerdanya afavoreix, composta per clergues i laics.

Cap príncep podia sojornar-hi si no hi és convidat i només pot acompanyar-lo quatre dels seus homes. Tothom qui volia ser enterrat al seu entorn devia lliurar al monestir dues gallines cada any.

Més endavant es va convertir en una comunitat/confraria de clergues, homes i dones, potent. En dies assenyalats, o quan algú moria, menjaven junts. Els laics eren generosos amb les ofrenes.

Va rebre tantes donacions que es va convertir en un prestador.
Des del segle XIII els pabordes son nomenats pel papa.
El 1397 es consagra la nova església que constantment es reforma fins el segle XVIII.
El monestir decau quan es construeix l’església actual de La Pobla, on es guarda la Majestat romànica del segle XII, de l’escola de Ripoll.

Els anys 70 del segle passat es restaura.
El 2020 es reinventa com a monestir per la cultura des de l’art d’ara.
Sobre el monestir hi ha una església rodona, escasses al país, obra de finals del XI, que podria ser l’església particular dels senyors del castell.

Activitats

El monestir explota d’activitat creativa l’estiu del 2023

Programació cultural 2023

 

Visites

Informació: Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet.
Agost: 5, 12, 19 i 26, a les 10, 11 i 12h
activitat gratuïta.

Tancat a partir del 31 d’octubre.

Telèfon: 687.99.85.41

Horaris programació cultural

Consulteu els actes en l’apartat “Activitats” d’aquest mateix web.

Com arribar-hi

Afores, La Pobla de Lillet.
08696 La Pobla de Llillet.
Barcelona.