Monestir de Sant Pere de la Portella

Actualment el monestir et sorprèn en un entorn paisatgístic d’una bellesa no maltractada. Tot respira romànic de serenor, pau i obertura.
Aquí hi va viure durant segles una comunitat de monjos benedictins, protegida al principi pels veguers de La Portella. Mai va ser una comunitat nombrosa. El petit claustre ho confirma. Monjos amb un gust esquist.
Va ser universitat carlina de Catalunya.
I a l’església hi està enterrat Mateu Fletxa el Jove, músic català internacional, famós al segle XVII, que va retirar-se en aquest paratge com abat.

Programació 2023

2on Festival Arts i Pensament
Jornada marató d’idees i músiques al monestir

Segones jornades de consciència amb ànima
La mort del meu vell jo. Aprendre a deixar anar tot allò que no ens ajuda a seguir avançant.

5 d’agost, 10:00 a 12:45 hores

La maduració de l'ésser humà es caracteritza pel canvi: Integrar, transformar i trobar
el sentit i aprenentatge en totes aquelles proves de vida de les quals donem respostes. Les quals ens capacitaran per a viure en sintonia amb un mateix, aconseguint l'equilibri intern que ens aportarà major comprensió de les experiències viscudes i major capacitació per a traspassar i transformar qualsevol situació no desitjada.

- Ricard Diaz. Presentació de la jornada.
- Silvia Álvarez. Activitat de reflexió: el canvi com un procés de millora.
- Rosa Mª Mateu. La pràctica del ioga com a clau per permetrens identificar els bloqueixos en el cos i aprendre a perdonar als altres i a un mateix per poder avançar.
- Nuria Gonzalez. Aprendre a Clausurar i acabar les situacions viscudes.

Animadors/docents:
Ricard Diaz Mallofré. Psicoterapeuta Clínic. Consultor Clínic. Coach sistèmic.
Director de programes d’humanització. Fundador de les cases-respir.EUROPEAN UNIVERSITY.
Silvia Alvarez. Experta en procesos de final de vida.
Núria González, terapeuta Psico corporal basada en la bioenergética. Monitora de tècnica de relaxació i gestió emocional.
Rosa Mª Mateu. Professora de ioga, Naturopata, Reiki. Acompanyament als processos de Dol i Mort.

Accés lliure


Cants des del ventre de la balena
Antoni Madueño

5 d’agost, 13:00 hores

Cants gregorians per a l’Ofici de Difunts.
Músiques per al més gran misteri, en una reflexió d’abraçades melòdiques i textuals que avancen com una serp a través del silenci. Els cants cristians primitius, anomenats genèricament cants gregorians, són l’expressió d’una meditació encetada tan bon punt clamen les primeres notes, i allargada en un joc de ressonàncies que acaronen les pedres. El crit del profund, comú a tot-hom amb un deix de consciència, troba consol en les paraules escrites fa tants de segles, i en la llum, apuntada com la resposta a l’abisme, a la boca del lleó, a allò més terrible.
Antoni Madueño  és artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. És deixeble del tenor Josep Benet, i ha cursat estudis de filosofia i organologia. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. Professor al Departament d’Art i Musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l’exposició d’instruments de corda i la interpretació de música medieval, i és autor de publicacions especialitzades i d’enregistraments del repertori medieval per al segell francès Trob’art.

Accés lliure


Conferència. Sant Pere de la Portella, paradigma del benedictinisme.
Joan Busoms, historiador

5 d’agost, 16:30 hores

L'orde de Sant Benet fou un dels ordes més rellevants del monaquisme medieval. A Catalunya va gaudir de més d'un centenar de monestirs, alguns dels quals es trobaven a la nostra comarca. Però com era la vida dels monjos medievals? A través de casos concrets que ens ofereix la documentació, recordarem com era el dia a dia dels monjos de la Portella!

Accés lliure


Mateu Fletxa el Jove, abat del Monestir: notes biogràfiques

5 d’agost, 17:45 hores

Nota biogràfica complementada amb un relat de vida segons l’època i la seva extraordinària vàlua musical.

Accés lliure


Animo Invitto - Concert
Cobla la Mitja lluna

5 d’agost, 18:30 hores

La cobla de ministrers és una formació musical que sorgeix al segle XIV degut a l'evolució dels joglars medievals. Normalment els conjunts de ministrers renaixentistes estaven al servei de la cort o l’Església. Actualment el terme cobla de ministrers és, en quan a instrumentació, variable i en aquest cas és formada per: flabiol i tamborino, tarota tenor, tarota tible, trombó i fagot.
La Cobla La Mitja Lluna va néixer l'agost de 2014 a Tarragona quan la majoria dels seus membres encara no havien complert la majoria d'edat. Originalment creada per a realitzar balls folk i acompanyar bestiari, la cobla va anar ampliant el seu repertori i els seus formats, sempre respectant l'essència del grup. Ha actuat a diversos festivals internacionals, i guanyat el reconeixement Robert Pellicer al millor grup emergent de ball folk.
En aquesta producció la Cobla de la Mitja Lluna interpretarà un conjunt d'ensalades i madrigals (d'entre altres obres) de qui havia estat Abat del Monestir de la Portella, Mateu Fletxa el jove. El conjunt de ministrers pretén brindar així un humil homenatge en el monestir que conté les restes mortals de l'autor, sota el títol Animo Invitto (Ànim invicte).
Animo Invitto és un magrigal del Il Primo Libro de Madrigali del que se'n conserven dos exemplars, un a Munic i l'altre a Viena. Jugant amb aquestes paraules (Animo i Invitto), la Cobla de la Mitja Lluna és formula el repte d'elaborar un circuit musical al voltant de diferents estats d'ànim, d'esperit o de caràcter.

Accés lliure